Geert Christenhusz

Geert Christianhusz

Geert C.A.M. Christenhusz (1949) studeerde na zijn Gym-α- diploma (1968, Twents Carmelyceum te Oldenzaal), Schoolmuziek- B (1973, Twents Conservatorium te Enschede) en een aanvullende cursus Cultuurgeschiedenis (1984, te Leiden). Hij doceerde aan de ArtEZ- conservatoria te Enschede, Zwolle en Arnhem, maakte deel uit van het lectoraat Theorie in de Kunsten van dezelfde hogeschool, was gastdocent aan de afdeling Toegepaste Kunst & Techniek van de Saxion Hogeschool te Enschede en aan de Hochschule für Musik Franz Liszt te Weimar (D). Van 1996 tot 2008 was hij werkzaam als theoriedocent aan de Hochschule für Musik in der Wilhelms Universität te Münster (D).

Tevens vormt Geert met Annet Meijerink de directie van Muziek Theater Bureau Mélange, waar hij het artistieke deel voor zijn rekening neemt.
Er verschenen reeds meerdere scripts voor muziektheater van zijn hand, zoals Het Grote Klank- en Lichtspel Oldenzaal 750 (1999), Der letzte Zug nach Berlin (2000), Il était une fois (2001), Die Geschichte der Lili Marleen (2003), Und dann…bleibt nur der Schmerz (2005), Joargang (2006), Scaramouche (2008), Op zeuk noar de Welle (2010) en Spiegels (2013) waarvoor hij ook de arrangementen en voor een deel de composities schreef.

In 2013 werd als laatste grote muziektheaterwerk i.s.m. Muziek Theater Groep en in een productie van Muziek Theater Bureau ‘Spiegels’ uitgevoerd. Geert stopte eind 2014 zijn artistieke activiteiten voor Scaramouche met een groot afscheidsconcert onder de aansprekende titel Coda & Epiloog om zich te storten op een academische studie muziekwetenschappen en muziekfilosofie aan de UvA(msterdam) en de UU(trecht). In dit kader ook staan voor de toekomst lezingenreeksen gepland, georganiseerd door Muziek Theater Bureau Mélange, waar muziek en kunstfilosofie uitgebreid aan bod komen.

Verder zijn er van Geert Christenhusz twee dichtbundels uitgebracht, Opus 1- 7 en Seizoenarbeid, componeerde hij o.a. koorwerken op teksten van Oscar Wilde en Charles Beaudelaire, talrijke missen en andere religieuze muziek en is er veel werk in het lichte genre van hem opgenomen op LP en CD.

Geert is ruim 46 jaar als dirigent en artistiek leider verbonden geweest aan Koor en Muziek Theater Groep Scaramouche, waarvan hij ook de oprichter is. Tevens was hij oprichter en dirigent/arrangeur van de landelijk bekende Big- Band Scaramouche, die haar activiteiten in de jaren ’90 staakte.

Voor zijn werk werd hij meerdere keren onderscheiden: in 1999 met de Cultuurprijs van de Culturele Raad Oldenzaal, in 2004 met de bisschoppelijke onderscheiding van de H.Willibrord voor zijn bijdrage aan de kerkmuziek in Nederland, in 2007 met de eerste prijs in de ‘Bart Chabot Dichtwedstrijd’, in 2008 met de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau en in 2009 met de Jan Kip- trofee voor zijn bijdragen aan het carnaval in Oldenzaal en Twente. Sinds 2010 bestaat de ‘Cultuurprijs Geert Christenhusz’ voor jong talent in Twente, die vanaf 2014 een vervolg kreeg onder de naam ‘Christenhusz Theaterprijs’.

Talent

Heb je een talent op het gebied van muziek (klassiek/jazz/pop), dans, cabaret of een andere podiumkunst? Woon, werk of studeer je in Salland of Twente of ben je er zelfs geboren? Dan is er voor jou de Christenhusz Theaterprijs.

Voorrondes 2017

Facebook

Een vol Vestzaktheater in Enschede heeft genoten van de veelheid aan theatraal talent dat zich zaterdagavond spontaan en vol spanning aanbood! Het was kortom een fantastische avond, waarmee de organisatie van de Christenhusz Theaterprijs zich gelukkig mag prijzen!
Jullie waren geweldig!
De winnares van 2015, Anne Linne van de Veen, bood voorzitster van de stichting Christenhusz Theaterprijs, Annet Meijerink, haar eerste CD aan, die mede met het gewonnen prijzengeld tot stand kon komen.
... Lees meerLees minder

Bekijken op Facebook

Muziek Theaterbureau Mélange heeft een evenement gedeeld op de tijdlijn van Christenhusz Theaterprijs. ... Lees meerLees minder

Voorronde Christenhusz Theaterprijs

september 26, 2017, 8:00pm - september 26, 2017, 11:00pm

VOOR DE EERSTE KEER EEN VOORRONDE IN DEVENTER! Ja, inderdaad, Deventer staat ook duidelijk op de kaart van de Christenhusz Theaterprijs. Naast kandidaten uit Twente strijden ook aankomende artiesten...

Bekijken op Facebook

VOOR DE EERSTE KEER EEN VOORRONDE IN DEVENTER!

Ja, inderdaad, Deventer staat ook duidelijk op de kaart van de Christenhusz Theaterprijs.
Naast kandidaten uit Twente strijden ook aankomende artiesten uit Salland mee om een plek in de finale van deze mooie prijs, die in het leven is geroepen om talent uit onze regio's te stimuleren.
U kunt er voor € 5,- bij zijn op 26 september in de kleine zaal van de Deventer Schouwburg.
Moedig uw favorieten aan en geniet van hun enthousiasme en talent.
Voor u treden op:

Beloften (12 t/m 18 jaar):
Qu-Ling Zweverink & Isabella van der Waal, Ruth Bulsink, Jennifer Siemerink, Jochem Lauret.

Talenten (19 t/m 25 jaar):
Liroy Kamperman, Jeffrey Klein Koerkamp, Jari Oosterwegel & Marie Lems.

De optredens beloven een mix van zang, dans, cabaret en instrumentale muziek.

Tevens zal de winnares van de Christenhusz Theaterprijs 2015, Anne Linde van de Veen, voor u optreden.

Aanvang: 20.00 uur.

www.christenhusztheaterprijs.nl
... Lees meerLees minder

Voorronde Christenhusz Theaterprijs

september 26, 2017, 8:00pm - september 26, 2017, 11:00pm

VOOR DE EERSTE KEER EEN VOORRONDE IN DEVENTER! Ja, inderdaad, Deventer staat ook duidelijk op de kaart van de Christenhusz Theaterprijs. Naast kandidaten uit Twente strijden ook aankomende artiesten...

Bekijken op Facebook