Historie

Een historische blik op de prijs.

De voorgeschiedenis van de Christenhusz Theaterprijs begint op 30 maart 2008 bij de viering van het 40- jarig bestaan van de door Geert Christenhusz opgerichte Muziek Theater Groep & Koor Scaramouche. Door het bestuur van dit gezelschap wordt bij wijze van cadeau, bij monde van de toenmalige voorzitter Henk Weusthof, de Cultuurprijs Geert Christenhusz in leven geroepen.

Deze prijs was bestemd voor talent in de leeftijd van 12-25 jaar in de regio Noordoost Twente. Het Stichtingsbestuur van de Cultuurprijs Geert Christenhusz bestond uit Harry Moek, Louis Koopman, Ans Dijkhuis, Henk Weusthof en Herman Telgenkamp.

De eerste finale en uitreiking van de prijs vond plaats op  donderdag 18 november 2010 in Stadstheater de Bond te Oldenzaal en de volgende edities op respectievelijk donderdag 24 november 2011 en  donderdag 15 november 2012, eveneens in voornoemd theater.

Door gebrek aan financiële middelen en een uiteindelijk te klein gebleken gebied waaruit talent gerekruteerd kon worden, besloot het stichtingsbestuur zijn activiteiten te beëindigen en deze over te dragen aan een nieuw te vormen stichting met Annet Meijerink, die achter de schermen bij de Cultuurprijs al het nodige werk had verricht, als voorzitster.

Deze stichting kreeg de naam Christenhusz Theaterprijs en in het bestuur namen naast Annet, Christian Kuiper (secretaris), Ben olde Boerrigter (penningmeester), Evert de Vries (adviserend lid) en de naamgever Geert Christenhusz (adviserend lid) plaats. In 2017 trad Ben olde Boerrigter af als penningmeester en werd zijn plaats ingenomen door Han ter Braak.

De eerste editie van de nieuwe prijs vond plaats in 2015 en zij verschilde in een aantal opzichten van de vorige; het gebied werd uitgebreid tot de hele regio Twente, er werd onderscheid gemaakt tussen ‘beloften’ (12-18 jaar) en ‘talenten (19-25 jaar), er werden voorrondes georganiseerd in het Vestzaktheater te Enschede en Hof 88 te Almelo en de prijs werd eens in de twee jaar georganiseerd, waarbij het gebied in 2017 uitgebreid werd tot Salland en Twente en in 2019 zal heel Overijssel kunnen meedingen naar de hoogste eer.

De eerste finale werd gehouden op  woensdag 25 november 2015 in Stadstheater de Bond in Oldenzaal en thans wordt er volop gewerkt aan de realisatie van voorrondes in Enschede (23 september, Vestzaktheater), Deventer (26 september, Schouwburg), Almelo (10 oktober, Hof 88) en de grote finale in Stadstheater de Bond te Oldenzaal op 22 november.

Het is zeer prettig te constateren dat de Christenhusz Theaterprijs voorziet in een behoefte om talent in onze provincie te scouten, te enthousiasmeren en professioneel te begeleiden naar steeds betere prestaties.

Daartoe is in 2016 o.a. de ‘Hoffelijke Serie’ in leven geroepen door Muziek Theater Bureau Mélange, om finalisten van de prijs een podium en springplank te bieden, naast andere (semi professionals) die in het muziek/kleinkunst/theatervak hun toekomst zien.

Winnaars Cultuurprijs GC:

2010
Ellen Peters (Oldenzaal, Amsterdam) – blokfluit

2011
Jolien Leussink (Rossum, Oldenzaal) – kleinkunst
Jolien Leussink

2012
Lorijn von Piekartz (Oldenzaal, Utrecht) – gitaar

Winnaars Christenhusz Theater prijs 2015

Talenten:
Anne Linde van de Veer (Enschede, Maastricht) – kleinkunst

Beloften:
Marit Goossen & Melvin Coolen (Almelo) – dans

Talent

Heb je een talent op het gebied van muziek (klassiek/jazz/pop), dans, cabaret of een andere podiumkunst? Woon, werk of studeer je in Salland of Twente of ben je er zelfs geboren? Dan is er voor jou de Christenhusz Theaterprijs.

Voorrondes 2017

Facebook

Een vol Vestzaktheater in Enschede heeft genoten van de veelheid aan theatraal talent dat zich zaterdagavond spontaan en vol spanning aanbood! Het was kortom een fantastische avond, waarmee de organisatie van de Christenhusz Theaterprijs zich gelukkig mag prijzen!
Jullie waren geweldig!
De winnares van 2015, Anne Linne van de Veen, bood voorzitster van de stichting Christenhusz Theaterprijs, Annet Meijerink, haar eerste CD aan, die mede met het gewonnen prijzengeld tot stand kon komen.
... Lees meerLees minder

Bekijken op Facebook

Muziek Theaterbureau Mélange heeft een evenement gedeeld op de tijdlijn van Christenhusz Theaterprijs. ... Lees meerLees minder

Voorronde Christenhusz Theaterprijs

september 26, 2017, 8:00pm - september 26, 2017, 11:00pm

VOOR DE EERSTE KEER EEN VOORRONDE IN DEVENTER! Ja, inderdaad, Deventer staat ook duidelijk op de kaart van de Christenhusz Theaterprijs. Naast kandidaten uit Twente strijden ook aankomende artiesten...

Bekijken op Facebook

VOOR DE EERSTE KEER EEN VOORRONDE IN DEVENTER!

Ja, inderdaad, Deventer staat ook duidelijk op de kaart van de Christenhusz Theaterprijs.
Naast kandidaten uit Twente strijden ook aankomende artiesten uit Salland mee om een plek in de finale van deze mooie prijs, die in het leven is geroepen om talent uit onze regio's te stimuleren.
U kunt er voor € 5,- bij zijn op 26 september in de kleine zaal van de Deventer Schouwburg.
Moedig uw favorieten aan en geniet van hun enthousiasme en talent.
Voor u treden op:

Beloften (12 t/m 18 jaar):
Qu-Ling Zweverink & Isabella van der Waal, Ruth Bulsink, Jennifer Siemerink, Jochem Lauret.

Talenten (19 t/m 25 jaar):
Liroy Kamperman, Jeffrey Klein Koerkamp, Jari Oosterwegel & Marie Lems.

De optredens beloven een mix van zang, dans, cabaret en instrumentale muziek.

Tevens zal de winnares van de Christenhusz Theaterprijs 2015, Anne Linde van de Veen, voor u optreden.

Aanvang: 20.00 uur.

www.christenhusztheaterprijs.nl
... Lees meerLees minder

Voorronde Christenhusz Theaterprijs

september 26, 2017, 8:00pm - september 26, 2017, 11:00pm

VOOR DE EERSTE KEER EEN VOORRONDE IN DEVENTER! Ja, inderdaad, Deventer staat ook duidelijk op de kaart van de Christenhusz Theaterprijs. Naast kandidaten uit Twente strijden ook aankomende artiesten...

Bekijken op Facebook